Driejarige opleiding met aansluitend praktijkjaar

 
 

De school voor Biodanza Rotterdam is een driejarige opleiding met aansluitend een praktijkjaar, waarin je aan den lijve ondervindt wat het is als lichaam, hart en geest één zijn. Al dansend word je uitgenodigd te leven wie je werkelijk bent. In dit diepgaande transformatieproces groei je als vanzelf toe naar het moment waarop je Biodanza kunt doorgeven aan anderen. Directeur Phoebe Felen begeleidt je samen met haar team en buitenlandse gastdocenten graag op deze weg.

Duur van de opleiding

Het eerste jaar van de opleiding is het vormende jaar van de groep waarin de nieuwe deelnemers kunnen toetreden. Aan het einde van het eerste jaar wordt deze groep gesloten voor nieuwe leden.
Het tweede jaar is het hart van het opleidingsprogramma en de groep gaat in een proces van verdieping en integratie als onderdeel van het leerproces.
Het derde en vierde jaar is de kroon op de opleiding. Studenten worden uitgenodigd om al het voorgaande zelf in praktijk te gaan brengen waarmee zij hun leer- en transformatieproces als het ware bekronen. Het bestaat uit in het derde jaar de methodologie van Biodanza®, en in het vierde jaar de praktische sessies onder supervisie en het schrijven en presenteren van een monografie.

Leren door ervaren

De vivencia neemt een belangrijke plaats in binnen Biodanza. Het betekent letterlijk ‘beleving in het moment’. Ook gebruiken we het woord voor de workshop in zijn geheel. Binnen de opleiding leren we door ervaren; door in vivencia te zijn. Een groot deel van elk schoolweekend zal bestaan uit vivencia’s. Hier doe je de nodige ervaring op om vanuit de kennis in je cellen, de opgeslagen ervaring, jezelf te ontwikkelen en mogelijk in de toekomst zelf Biodanza te kunnen geven.
Daarnaast leer je over de theoretische achtergrond en filosofische aspecten van Biodanza via lezingen en werkgroepen.

Wat verwachten we van de studenten?

Voor het verdiepen en ervaren van de vivencia, om jouw proces van transformatie te laten plaatsvinden wordt er van je verwacht dat je een commitment aangaat met jezelf en de groep.
Als deelnemer van de school gaan we ervan uit dat je elk weekend aanwezig bent. De opleiding is een groepsproces. Het is belangrijk dat je als groep groeit, dat we samen de veiligheid creëren om te kunnen onderzoeken, ontdekken en expressie te geven aan onze potenties. Dat we elkaar steunen bij het overwinnen van angsten en blokkades, zodat we de diverse aspecten van onszelf op een gezonde manier kunnen integreren.
Het wordt van je verwacht dat je alleen door onvoorziene en onverwachte noodsituaties niet in de mogelijkheid bent het weekend bij te wonen. In dit geval wordt je vriendelijk verzocht om de groep daarvan in kennis te stellen.

Open van hart en geest

Om het maximale uit elk weekend te kunnen halen, is het belangrijk dat je bereid bent te oefenen je hart te openen zodat de affectie en compassie kan groeien. Ook vragen we een open geest die onbevangen de filosofische en theoretische aspecten van Biodanza kan onderzoeken zoals Rolando Toro ze aanbiedt. We vragen de bereidheid om het systeem dat hij gecreëerd heeft tot je te nemen en te leren kennen.

De structuur van de opleiding

De schoolweekenden bestaan uit een vivencieel deel van dansen en ervaren, en een theoretisch deel. Ieder weekend wordt ondersteund met schriftelijk studiemateriaal in de vorm van een reader.

Er wordt van je verwacht dat je een verslag maakt van de theoretische aspecten van elk weekend. Het in eigen bewoordingen weergeven van de theorie heeft een ondersteunende functie om het gehele concept en de ideeën van het Biodanzasysteem te kunnen begrijpen. Als aanvulling wil je misschien je persoonlijke ervaring in het weekend vastleggen in dit verslag. Aan het einde van de training kun je teruglezen wat jouw persoonlijke geschiedenis en reis is geweest en ontdekken wat de veranderingen zijn die hebben plaatsgevonden in jouw leven.

Programma

Het opleidingsprogramma bestaat uit 28 schoolweekenden. Eén keer per maand is er een opleidingsweekend.

Naast de 28 schoolweekenden neem je deel aan drie tot acht seminars, twee Minotaurus-projecten en de wekelijkse Biodanza sessies, die je gedurende de opleiding volgt in een vaste groep. Het laatste jaar bestaat uit de praktijktraining. Dan ga je onder supervisie van de school lesgeven aan een eigen op te zetten wekelijkse groep. De opleiding rond je af met de presentatie van jouw monografie. Je bent dan bevoegd Biodanzadocent.

Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op.

Kosten

De kosten zijn 180 euro per opleidingsweekend. Dit is inclusief de reader. Ook is het mogelijk tien weekends vooruit te betalen. Je krijgt dan een korting van €100.
De tijden zijn op zaterdag van 11.00 uur tot 18.30 uur en op zondag van 10.30 uur tot 18.00 uur. Om op tijd te kunnen beginnen vragen wij je een half uur van te voren aanwezig te zijn. De locatie is Het Vijfde Huis in Gouda, een prachtige hoge grote zaal.

Inschrijven

Je schrijft je in voor de opleiding door het aanmelden via de website en het insturen van het inschrijfformulier. Hier kun je het inschrijfformulier downloaden. (download hier als pdf) (download hier als Word-document)Wanneer wij je inschrijving hebben ontvangen nemen wij contact met je op.

Toelating en studiereglement

Om toegelaten te worden voor de opleiding is het nodig dat je minimaal 50 uur biodanzaervaring hebt opgedaan. Voor de Rolando Toroschool Rotterdam geldt het IBF Studiereglement. Hierin lees je uitgebreider over o.a. toelating, inschrijving en de opleidingsstructuur. Heb je twijfels of vragen, neem gerust contact op.

Vereniging Biodanzascholen Nederland

De opleiding is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de International Biocentric Foundation (IBF). De Rolando Toro System® Biodanza Scholen zijn door de International Biocentric Foundation (IBF) opgericht. De IBF staat er garant voor dat theorie, methode en beoefeningcriteria van Biodanza Rolando Toro System® wereldwijd hetzelfde zijn en blijven.

 
 

De Rotterdamse school heeft een licentie van het International Biocentric Foundation (IBF) en is lid van de Vereniging Biodanza Scholen Nederland (VBSN). In VBSN zijn alle Nederlandse Biodanza Scholen volgens het Rolando Toro Systeem® vertegenwoordigd. VBSN houdt toezicht op de onderwijs- en communicatiekwaliteit van alle scholen in Nederland met een IBF licentie. Het inschrijfformulier, het schoolreglement en alle opleidingsinformatie kun je nalezen en/of downloaden vanaf de website van de VBSN. Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op.